2012. április 18.

Sült baconos mozzarella saláta

Az úgy volt, hogy én salit szerettem volna enni, a drágám meg jelezte a húsigényét így megszületett ez a recept amely tartalmaz egy kis husit, de van benne zöldség is és kompromisszumként egy jó nagy mozzarella.

Hozzávalók:

8 csík baconszalonna

2 nagy mozzarella

1/3 kígyóuborka

1 marék madársaláta

2 paradicsom

1 marék jégsaláta

1 jó evőkanál hámozott szotyi( nem sózott)

frissen őrölt bors, olívaolaj

A paradicsomot és az uborkát megmosom és feldarabolom, egy tálba összekeverem a madársalátával (ezt mosott állapotban vettem, tehát nincs vele dolog) és hozzáadom a csíkozott jégsalátát. Közben egy serpenyőt hevítek és beleteszem a szalonna csíkokat és ropogósra sütöm. Amíg a szalonna sül, megborsozom a zöldségeket, megszórom a szotyival és egy kevés olívaolajat csurgatok rá, átforgatom. A salátát 2 részre osztom a tányérokban, és kibontom a mozzarellát, majd "széttépem" és a zöldségek tetejére helyezem. A szalonnát kiszedem és egy papírtörlőn kicsit lecsöpögtetem, majd a salátára helyezem.




Jó étvágyat!

2012. április 13.

Húsvéti finomságok 2.0

Húsvétra vettünk a piacon füstölt sonkát, amit hideg vízben feltettem főni és kb 1,5 óra alatt megfőztem (ez egy fél kilós husi főzőideje, megkérdeztem a hentestől, hogy mennyi idő alatt lesz kész, nagyobb húsnál több idő alatt fő meg, de ezért is érdemes hentesnél húst venni, mert kedvesen segítenek)
Ebből a finom füstölt főtt sonkából készült az idei hidegtál.

Hozzávalók:

1/2 kg füstölt, főtt sonka

sajtok (trappista, pannónia, füstölt)

zöldségek (paradicsom, uborka, retek, tv paprika, újhagyma)

tojás

reszelt torma
 

A tojást keményre főzöm (forrásban lévő vízben kb. 10 perc), lehűtöm, megpucolom és tojásszeletelővel karikákra vágok. A sonkából szép kerek szeleteket vágok, majd a sajtokból csíkokat. A sajtcsíkokat, a tojást és a sonkát szépen elrendezem egy tányéron, közepére a szószos tálkába kanalazott tormával. A zöldségeket felkarikázom és körkörösen elrendezem a tányéron, aminek a közepére egy háromszöget állítok újhagymából.




Jó étvágyat!

2012. április 8.

Egyszerű előétel a tonhalkrémes uborka

Amikor vendégeket várunk általában mindenki azon agyal, hogy  milyen ételeket készítsen, ami nem unalmas, finom, mindenki szereti, nem kell egy napot a konyhában tölteni vele (szerintem a legtöbb ember ezért utálja a vendégséget), de mégis változatos. Ez valóban egy embert próbáló feladat, éppen ezért jó ez a recept, mert olyan könnyű és gyors, hogy mire leírom e sorokat már el is készül.

Hozzávalók:

1/2 kígyó uborka

1 tubus tonhalkrém (ezt csinálhatjuk magunk is)

díszítésnek különböző csírák, kaliforniai paprika, kaviár, bármi amit szeretünk


Az uborkát megmosom és 1/2 centiméteres karikákra vágom és egy szép tálalótányérra teszem. A tonhalkrémet kibontom és szép körkörös mozdulatokkal kis kúpokat vagy amit sikerül nyomok az uborkákra majd a tetejére valamilyen díszítő eleme(ke)t helyezek. 




Ebben az ételben az is nagyon jó, hogy gyerekekkel is el lehet készíteni, sőt lehet nekik uzsonnára/tízóraira is adni.
Jó étvágyat!


2012. április 5.

Avokádó krém

Az avokádó más néven aligátorkörte :) kiváló krém szendvicsekhez, B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon termelését, a benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre, és csökkentik a koleszterinszintet. Temérdek pozitív hatása mellett fontos azt is említeni, hogy nagyon finom és én szeretem.
Íme egy egyszerű recept amiből készülhet vacsi, uzsonna vagy partyfalat is .

Hozzávalók:

1 darab érett avokádó


fehér bors

fokhagyma (1-2 gerezd)

citromlé

kb. 1 dl natúr joghurt vagy tejföl


Az avokádót félbevágjuk és egy kanál segítségével kiemeljük a húsát,és a magját is. Ez akkor könnyű feladat ha érett az avokádó, ha esetleg olyat sikerül beszerezni ami még kemény akkor hagyjuk érni pár napig (de ne a hűtőben). Összetörjük az avokádó húsát, hozzáadjuk a sót, borsot, az összenyomott fokhagymát (ki mennyi szeret), a citrom levést-ezt is ízlés szerint- valamint a joghurtot. Ezt összekeverjük, ha szükséges akkor bot mixerrel és fogyasztás előtt betesszük egy rövid időre a hűtőbe.
Pirítóssal, tortillával, feldarabolt zöldséggel elfogyasztjuk. Ebből a mennyiségből 2 ember meg tud vacsorázni, de remek vendégváró falatkának.



 Jó étvágyat!