2013. január 27.

Amerikai palacsinta

Szerintem nincs olyan ember a Földön aki ne szeretné a palacsintát (ha van akkor az génhibás) ez a változat a pancake avagy amerikai palacsinta névre hallgat és nekem már akkor is nagyon ízlett amikor a szülőhazájában kóstoltam és a lelkesedésem azóta sem csökkent. Igaz, hogy viszonylag ritkán eszem, de akkor aztán beleadok apait anyait.

Hozzávalók:

2 tojás

1 csipet só

3dl tej

1 teáskanál cukor

2 evőkanál olvasztott vaj

1 csomag sütőpor

225 g liszt

A lisztet kimérem és belekeverem a sütőport, a vajat megolvasztom, majd a tojást a cukorral és a sóval habosra keverem. Folyamatos keverés mellett hozzáadom a kihűlt olvasztott vajat, majd a tej felét és a sütőporral összekevert lisztet, és simára keverem. A maradék tejjel higítom a tésztát, a cél, hogy egy sima palacsintatésztánál sűrűbb állagú tésztát kapjak. A tésztát kb. fél órát pihentetem. Ha letelt a fél óra, előveszem a palacsintasütő szuper serpenyőmet (semmi extra, csak teflonos és nagyon szeretem) és jól felhevítem és egy csepp olajat eloszlatok rajta, majd egy teli merőkanál tésztát szedek a közepére és megsütöm úgy mint a sima palacsintát (megvárom míg elválik a serpenyőtől és megforgatom )
Ebből a mennyiségből kb. 8 közepes méretű pala lesz és innentől mindenkinek a saját ízlésére van bízva, hogy mivel fogyasztja. Én például juharsziruppal de lehet baracklekvárral, mézzel, plusz gyümölcsökkel befalni.



Jó étvágyat!

2013. január 12.

Baconos "masni"

Ezt a kis rágcsálnivalót karácsonykor kóstoltam, és mivel nagyon ízlett, gondoltam megcsinálom kikapcsolódásképpen , nagyon egyszerű, gyors, szuper vendégváró. (Persze nem mindennapi fogyasztásra, mert az nem tesz jót, de 1-1 vendégség során belefér)

Hozzávalók:

1 csomag leveles tészta (felengedve)

10 szelet bacon

1 tojás

mustár

pici liszt a deszkára

A leveles tésztát 1,5-2 mm-esre kinyújtom a  lisztezett deszkán, majd felverem a tojást és szép vékonyan bekenem vele a tésztát. Majd megkenem mustárral(ezt mindenkinek az ízlésére bíznám, hogy mennyivel, én igyekeztem egy viszonylag egyenletes, de vékony réteget kialakítani), és a baconszeleteket elkezdem csíkokba ráhelyezni, úgy, hogy a bacon mellett mindkét oldalt maradjon egy pici hely. Előmelegítem a sütőt 180°C-osra , kibélelek egy tepsit sütőpapírral és visszatérek a tésztához egy derelyeszaggatóval( vagy késsel kinek mi van otthon ), és csíkokra vágom. Egyenként hajtok rajta egyet a tepsire teszem, megkenem a tetejét tojással és megsütöm. Kb. 10 perc alatt készül el.
Mivel a bacon hosszú, nekem nem fért el az egész egy tepsiben, és kétszer sütöttem meg, de csináltam egy olyat is amikor a csíkot kettévágom és akkor fele akkora lesz a masni. Nekem az is nagyon tetszik, könnyebben kezelhető talán, mint  a nagyok.
A nagyból 10 darab lesz. 





Jó étvágyat!

2013. január 7.

Répás-céklás-póréhagymás csirkesali

Ma hazakúsztam leültem a kanapéra és rájöttem, hogy éhes vagyok...Azon gondolkodtam mit kéne enni, és eszembe jutott, hogy vannak maradékok a tegnapi ebédből (grillcsirke volt vegyes sült zöldséggel) és mi lenne, ha ebből varázsolnék valami újat.

Hozzávalók: (1 főre)

1 sárgarépa

1/2 fej (nyers) cékla

póréhagyma

sült csirkehús (bármilyen része jó a csirkének, ami van otthon)

3 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál frissen facsart citromlé

só, bors

A cékla már meg volt pucolva, ezzel már nincs dolgom(akinek nincs annak meg kell pucolni, vigyázat fog). Előveszem a reszelőt és a nagy lyukon szépen lereszelem a céklát egy tálba. Ezt a relaxációs reszelést követi a sárgarépa, amit megpucolok és azt is lereszelem. A reszelés végére minden gond elszáll, jöhet a tépkedés, tehát előveszem a csirkét és vékony csíkokra tépkedem. Ezután a póréhagymát vékony karikákra vágom, ez is a tálba kerül. Sózom, borsozom, majd meglocsolom 3 evőkanál olívaolajjal és 1 evőkanál citromlével. Keverek rajta kettőt és már kész is.






Ui: én két részletben ettem, a második adagra forgácsoltam egy kis parmezánt a luxus nevében...isteni :)
Jó étvágyat!








2013. január 1.

Újévi szerencsehozó lencsesali

Az újévi lencsés ételekhez azért ragaszkodunk, mert a lencse, a szaporaságot, termékenységet és a sok pénzt, anyagi jólétet jelképezi. A hiedelem tehát úgy tartja, hogy az év első napján elkészített és megevett lencse egész évre gazdagságot hoz. Semmiképp nem szeretnék kockáztatni, ezért én ma reggel egy gyors lencsesalátával biztosítottam be magunkat.


Hozzávalók (2 főre):

350 g lencse (én konzervet használtam, de lehet nyerset is, azt meg kell főzni bő, enyhén ecetes, babérleveles, sós vízben, az első levet leönteni, hogy a puffadást megelőzzük)

1 fej lila hagyma

100 g feta sajt

3 evőkanál olíva olaj

1 evőkanál citromlé 

őrölt bors

A lila hagymát megpucolom, majd vékony karikákra vágom. A lencsét kibontom, leszűrőm és nagy keverőtálba teszem, majd rápakolom a hagymát. Egy kisebb tálba elkeverem az olíva olajat a citromlével és a borssal, majd meglocsolom a lencsét, megkeverem és a fetasajtot rámorzsolom. Még egy keverés és kész is.




Jó étvágyat és BUÉK!