2013. február 28.

Baconkabátba bújtatott tojásszívű gomba

Én az a típusú lány (ez talán annyiban hamis jelző rám, hogy jogi státuszomat tekintve asszony vagyok lassan 3 éve :) ) vagyok, aki keveset szeret pepecselni a konyhában, de cserébe sokat szereti hallgatni, ahogy dicsérik a főztjét. :)
Tegnap hosszú napom volt és este ételre és dicséretre vágytam, így gyorsan benéztem a hűtőbe és megláttam 4 árva gombafejet....

Hozzávalók:

gombafej, minél nagyobb annál jobb

szeletelt bacon, annyi szelet ahány gombafej van

tojás, annyi darab ahány gombafej van

bors, olaj

A gombáról eltávolítom a lábát és szépen megpucolom. A kalap belsejébe, ízlés szerint lehet bármilyen fűszert szórni, én most borsot használtam, (a sót nem nagyon javaslom, mert a bacon amúgy is sós). A sütőt bekapcsoltam kb. 180°C-ra, és egy pici olajjal kikentem egy tepsit. A gombafejeket egy szelet baconbe csomagolom (feladom rá a kabátot) , de úgy, hogy az alján is legyen bacon (ezt úgy csináltam, hogy körbetekertem a gombafejet és ami már duplán lenne azt behajtottam alulra). A kabátos fejecskéket belehelyezem a tepsibe és óvatosan 1-1 tojást ütök a kalapokba. A sütőben kb. 180°C-on  15-20 perc alatt készre sütöm. 
Pirítóssal, friss zöldsalátával tálalom.







Jó étvágyat!






2013. február 21.

Bundás kenyér

A bundás kenyér gyermekkorom reggelijeit illetve vacsoráit idézi, az utóbbi időben nem is nagyon csináltam, ki tudja miért, de most :)
Igen egyszerű, gyors étel, főzelékek mellé is kiváló.

Hozzávalók:

nem túl friss, annyi szelet kenyér ahány szelet bundás kenyeret szeretnénk készíteni

tojás ennek a mennyisége is a kenyér mennyiségétől függ

só, olaj

papírtörlő a lecsöpögtetéshez

A kenyeret felszeletelem, előkészítek egy tányért, papírtörlővel befedem, ide szedem majd ki a serpenyőből a kenyereket, itt fognak lecsöpögni. A tojásokat egy csipet sóval felverem ( ízlés szerint lehet borsozni, vagy más fűszerrel, tejjel, tejszínnel, reszelt sajttal megbolondítani), majd a serpenyőbe egy kevés olajat hevítek, a kenyeret beleforgatom a tojásba, átemelem a serpenyőbe és addig sütöm míg aranybarna nem lesz. (meg kell fordítani, de ez az egész művelet nagyon gyorsan zajlik)




Jó étvágyat!

2013. február 13.

Valentin napi készülődés

Tudom, hogy nagyon sokan nem szeretik a Valentin napot, mert azt gondolják, hogy csak a virágkereskedők és csokiárusok találták ki, de én szeretem ezt az ünnepet. Nem azért, mert bedőlt az idióta reklámoknak és nyomulós marketingnek, hanem azért, mert úgy gondolom, hogy szuper, hogy van egy külön nap amikor ünnepelhetjük a szerelmet. Én szeretek ünnepelni, ajándékot készíteni, izgulni, hogy a megajándékozottnak mennyire fog tetszeni a meglepetés. Olyan ez mint a karácsony csak szerelembe bujtatva. Tudom, hogy akik a Valentin nap ellen vannak azt gondolják, hogy nem kell egy külön nap, az érzelmeink kifejezésére, hanem folyamatosan kell törődnünk egymással, amivel egyébként mélységesen egyetértek (és szerencsére az én drága férjuram rendszeresen meglep virággal, vagy valamilyen aprósággal, szóval nem panaszkodom), de szerintem senkinek sem árt egy kis plusz szeretet , odafigyelés és romantika. Aki pedig még nem találta meg a párját az se keseredjen el ezen a napon (se), mert a Valentin nap nem csak a szerelem, hanem a szeretet ünnepe, szóval kiváló alkalom meglepni a szeretteinket valami aprósággal.
Nekem a kedvencem a csokibonbon, amit karácsonykor pálcikával készítettem, el, most pálcika nélkül, nagyon egyszerű, gyors recept. 
 
Hozzávalók:

2 vaníliarúd

100 g étcsokoládé (magas kakaótartalmú)

100g tejcsoki

30 g cukor

kókuszzsír 

jégkockaforma (szív alakú ha van)

celofán / celofán zacskó és szalag a csomagoláshoz

A vanília rudakat hosszában ketté vágom, majd kikaparom a belsejét (ez már milyen jó érzés, az illatáról nem is beszélve) és egy fém tálba (habüst ha van) beleteszem és beletördelem a csokikat. Majd a cukrot is hozzáadom. A vízforralóban forralok egy pici vizet és egy edénybe felteszem a tűzre. Erre rakom a csokis tálat, majd vízgőz felett felolvasztom. Amíg olvad a jégkockatartót kikenem kókuszzsírral és félreteszem. A csokit felhevítem 40 °C-ra, majd lehűtőm 25 °C-ra és után újra felhevítem 32° C -ra. Ez bonyolultan hangzik, de nem az, mert ha van húshőmérőnk, akkor azzal meg lehet kb.-ra saccolni, ha meg nincs akkor meg melegítés hűtés melegítés mindenféle variálás nélkül. Nekem a hűtés az volt, hogy kiraktam az ablakpárkányra egy picit. 
Ha megvan ez a kis procedúra akkor egy kanállal a formákba kanalazom a csokit, egyengetés gyanánt meg rázogatom kicsit. Aztán mehetnek a kis drágák az ablakpárkányra/hűtőbe. Az ablakpárkányon vagy erkélyen kb 10 perc alatt megszilárdulnak. Majd a formából kivéve meg lehet hempergetni kakaóporban, fahéjban vagy bármiben amit szeretünk. Ezután már csak csomagolni kell és kész.
 
 
 
Szerintem még szupi meglepetés, ha képeslapot küldünk a szerelmünknek, bár azt ma fel kell adni elsőbbségivel, hogy holnapra megérkezzen, szóval erről én azt hiszem lecsúsztam, így marad a virtuális képeslap.
Pár nappal ezelőtt szereztem romi szalvétát, és szív alakú gyertyát így ezekkel fogom feldobni a vacsora asztalt.
 
 
Az ajándékot is megvettem már, egy pici apróságot, de azt nem írhatom most le, mert akkor lebukom. 
Vacsorára grillezett sajtot fogok készíteni, desszertnek pedig azt találtam ki, hogy az ananászból levágok szeleteket és szív alakú süti kiszúróval szívecskéket vágok ki. Ezt most gyorsan ki is próbáltam, működik, de csak kicsi kiszúróval legalábbis nekem nem olyan nagy az ananászom, hogy nagy szelet legyen belőle, de ha valakinek nincs szív alakú kiszúrója, de van egy éles kése és kézügyessége, akkor ki is faraghatja (csak óvatosan).
 
 
 
Mindenkinek örömteli Valentin napi készülődést kívánok, szerintem itt is az a fontos, (mint Karácsonykor) hogy ne essünk túlzásokba és ne terheljük a pénztárcánkat és az idegrendszerünket, hanem egy kis figyelmességgel törjük meg a szürke hétköznapokat. 
Boldog Valentin napot!  

2013. február 5.

Szalonnás-hagymás rántotta

Sokáig abban a tévhitben éltem, hogy a rántotta az reggelinek való, és főleg vasárnap esszük. Egyszer este, nagyon megkívántam és csináltam rántottát, és felszabadítottam az elmém és a pocakom, így az eddigi szokásunkat elhagyva, akkor eszünk rántottát amikor megkívánjuk.
Ma este egy hosszú munkanap és egy korcsolyázás után, farkaséhesen nem is volt kérdés, hogy mi lesz a vacsora.  
 
Hozzávalók:

egy jó vastag szelet kenyérszalonna

1/2 póréhagyma

6 darab közepes tojás


A szalonnát kockákra vágom,( amit úgy szoktam csinálni, hogy a szeletet bevágom fél centinként keresztbe a bőrig, majd a szelet vastagságától függően 1-2 vágás hosszába a bőrig, majd oldalára fektetve szépen lefejtem róla a bőrt és máris megkapom a kockákat), és egy száraz serpenyőbe elkezdem megpirítani. Amíg a szalonna pirul megpucolom és karikára vágom a hagymát, felütöm a tojásokat és egy csipet sóval felverem. A szalonnára rádobom a hagymát, azt is megpirítom majd ha ez megvan akkor öntöm bele a felvert tojásokat, és folyamatosan kevergetve sütöm. Addig kevergetem, amíg közepesen meg nem sül, mert én így szeretem a rántottát. (ha folyósabban vagy szárazabban szereted, akkor első esetben csökkentsd, második esetben növeld a tojás sütési idejét).




Reszelt parmezánnal megszórom és kaliforniai paprika csíkokkal tálalom.
Jó étvágyat!

2013. február 3.

Don Zolo és Donna Esztrella pizzája

Mi a szerelmemmel (=férj) úgy élünk, mint az olaszok. Ezt nem is ragoznám, de kiemelném a tényt, hogy nagyon szeretjük a pizzát. Sokáig rendeltünk, bolti sz@rokat turbóztunk fel, míg tavaly meg nem vettük Ottót a kenyérsütőt. Nézegettük, tesztelgettük és aztán elhatároztuk, hogy mi fogunk magunknak pizzatésztát is készíteni. Kikísérleteztük ezt a receptet és tiszta szívből ajánlom, mert nagyon finom, nem bonyolult és tutira nincs benne adalékanyag. Ebből a tésztamennyiségből egy kb. 32 cm átmérőjű pizza jön ki. (Ha vendégek jönnek egynek nem is érdemes nekiállni)

Hozzávalók:

A tésztához:

30 dkg liszt

1,5 evőkanál olaj

1 teáskanál só

1 evőkanál oregánó

1,6 dl víz

1 dkg élesztő

1 teáskanál cukor

A szószhoz:

3-4 evőkanál paradicsompüré

só, bors, oregánó

tetszés szerinti feltétek pl.: gomba, kukorica, bacon, hagyma (ez volt most nálunk), csirkehús (maradék sült csirkéből), ananász stb.

10-15 dkg reszelt trappista sajt

A tészta elkészítéséhez kenyérsütőgépet (Ottó) használok, mert abba csak bele kell pakolni az alapanyagokat és a munka nagy részét el is végzi helyettünk. Először a vizet teszem bele, majd az olajat, utána a sót, a cukrot, az oregánót, majd betakarom a lisztet. Erre jön a morzsolt élesztő. Kiválasztom a kelesztő (dought) programot és elindítom a gépet. Nálunk  Ottó ez 1 óra 50 perc alatt abszolválja. Az utolsó húsz percben előkészítem a feltéteket, megpucolom és karikázom a hagymát, gombát, csíkozom a bacont, lereszelem a sajtot, kibontom és leszűrőm a kukoricát. Ha kész -sípol, mintha kínoznák- lisztel megszórt nyújtódeszkára borítom a  tésztát és 6-8 mm vastagságúra nyújtom. De mindenkire rábízom a tésztavastagságot, mi nagyon vékonyan szeretjük, sok feltéttel. :) Lehet téglalap vagy kör alakúra is nyújtani, attól függ milyen tepsi van otthon. A tepsit sütőpapírral bélelem, majd átrakom rá a tésztát és jöhetnek a feltétek. Először rákanalazok kb. 4 evőkanál paradicsompürét, sózom, borsozom és megszórom oreganóval, majd jöhetnek a feltétek és a végén megszóróm a reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, kb. 180-200°C-on 20 perc alatt készre sütöm.




Jó étvágyat!