2013. december 31.

Boldog Új Évet Kívánok!

Kedves Olvasóim!

Sikerekben gazdag Boldog Új Évet Kívánok!
Köszönöm, hogy velem voltatok, őrizzetek meg eme jó szokásotokat :) 
Szeretettel:
Gasztrotündér 






2013. december 30.

Szilveszteri/Újévi szokások


Az év utolsó illetve az újév első napjához számos szokás társul, melyeket szerintem még a legkevésbé babonásak is betartanak, mert ki szeretné kockáztatni a sikeres új évet. Éjfélkor sokan fogadalmat is tesznek, amit csak a legkitartóbbak tartanak be. Én többször próbálkoztam fogadalomtétellel, volt amit betartottam, volt amit nem. Idén nem tervezem, hogy fogadalmat teszek, de ki tudja, az ünnepi hangulat, vagy a pezsgő hatására bármi megtörténhet. :)


De miért is iszunk pezsgőt szilveszter éjjelén?

A ma már a legtöbbek számára megfizethető ital nagyon sokáig csak a leggazdagabbak itala volt. Don Perignon francia szerzetes az 1600-as évek végén állított elő először – véletlenül – borból pezsgőt. A habzó ital létrejöttéhez szükséges erjesztést ezután egészen a XIX. század közepéig egyedileg, üvegenként végezték, ami azt jelentette, hogy egy üveg pezsgő elkészítése 2-3 évet is igénybe vett. Ráadásul a palackok egy jelentős része felrobbant az előállítás során. Nem véletlen tehát, hogy a pezsgő ebben az időszakban csak a legtehetősebb nemesi családok mulatságain kerülhetett elő. Az 1850-es évek óta ismert a tankpezsgő-készítés, -amivel több ezer palackot lehet egyszerre elkészíteni-, így a kiváltságosok itala az egyszerű földi halandók számára is elérhetővé vált. A luxus érzete azonban mind a mai napig hozzákapcsolódik a pezsgőiváshoz. A szilveszteri szokás lényege tehát az, hogy ha drága, úri italt iszunk az újév első perceiben, a folytatás is gazdag, úri, fényűző lesz.


Az év utolsó estékének ételei:

Az év utolsó estéjén annyi baromfit és halat ehetünk, amennyi csak belénk fér. A hagyomány szerint ugyanis a hal elúszik, a nyúl elszalad, a szárnyas pedig elrepül az óév gondjával, bajával és szerencsétlenségével. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne faljunk fel mindent, hagyjunk valamennyi ételt a hűtőben, mert akkor az újévben sem fogunk hiányt szenvedni.



Az újévi szokások az idők folyamán nem változtak, még mindig úgy tartják az év első napja döntő szerepet játszik abban, milyen szerencsénk lesz az újévben. Nézzük, mit (t)együnk, és mit ne (t)együnk az új év első napján:



-        Nem tanácsos megenni mindent szilveszterkor, és akkor az újesztendőben sem fogunk semmiben hiányt szenvedni. Tehát, hagyj ételt a hűtőben, a kamrában.

-        Nem szabad szárnyas húst enni, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket! (csirke, tyúk, pulyka, kacsa kerülendő étel!)

-        Óvatosan a hallal, mivel folyó menti vidékeken szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont baljós állat, hiszen vele elúszik a háziak szerencséje.

-        A rétes a hosszúra nyúló szerencse, boldogság szimbóluma. Ha valaki rétes készítésre adja a fejét akkor jó hosszúra nyújtsa a tésztát, hogy a szerencsén túl a gazdagságot és az élete hosszát is megnyújtsa a jövő évre.  Minél gazdagabb, bővebben adagolt a töltelék a rétesben, annál bővebben méri a boldogságot az ég az újesztendőben.

-        Vágjunk fel egész kenyeret is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.

-        Semmit nem szabad kivinni a házból! A hagyomány szerint "elszáll a tehén haszna", ha nincs tehenünk, akkor is "elszáll a hasznunk"

-        Ezen a napon nem szabad sem kölcsönadni, sem kölcsönvenni semmit.

-        Együnk sok lencsét, és így az év során soha nem ürül ki a pénztárcánk. Egy gyors lencsesaláta receptért katt ide.

-        Süssünk pogácsát, és Szilveszterkor érmét is süssünk bele. Aki a szerencsepénzt megtalálja, annak bőséges lesz a következő éve. Fontos, hogy a pogácsának még éjfél előtt el kell fogynia, különben az egész a visszájára fordul! Extra gyors pogirecept itt.

-        Az óév és újév közötti éjszakán arra is fény derülhet, ki lesz életünk párja. A népszokás szerint nem kellett hozzá más, mint néhány házilag gyúrt gombóc, amibe gondosan belerejtették a papírra írt legkülönfélébb férfineveket. Amelyik gombóc főzéskor elsőnek feljött a víz felszínére, az tartalmazza a jövendőbeli nevét.

-        Ne veszekedjünk! Újév első napján igyekezzünk tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól, mert különben az egész évet veszekedéssel fogjuk tölteni.

-        Reggel mosakodjunk friss vízben, hogy egészségesek maradjunk. "Aki reggel a kútról elsőnek meri vizet, elviszi az aranyvizet, és egész évben szerencsés lesz."

-        Ha tehetjük, ezen a napon ne hívjunk orvost, és ne is menjünk orvoshoz, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.

-        Tilos kivinni a szemetet, mert kidobjuk vele a szerencsénket!

-        Szerencsét hoz, ha megtöltjük az összes félig teli/üres konyhai tartónkat. (kávétartó, cukortartó, sótartó, borstartó, lisztes edény, zsíros bödön, stb...) Ha ezek teli vannak, egész évben bőséget élünk, de ha üresek, vagy alig van bennük, akkor szükséget szenvedünk ezekben a dolgokban.

-        A szerelmesek, házasulandók külön figyeltek, hogy a mézes bödön teli legyen, illetve hogy legyen méz a háznál, ha a szerelmesek megkenik ajkukat mézzel, és éjfélkor úgy váltanak csókot, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük, házasságuk.

-        Ne együnk pulykát, mert mérget hozunk a házhoz.

-        Tilos mosni, teregetni, sepregetni (kiseprik a szerencsét), vasalni (kilapítják a szerencsét), de a varrás is végzetes hatással lehet a babonák szerint (bevarrják a tyúk fenekét, azaz elapad a gazdagság).

BUÉK :) 



2013. december 24.

Boldog Karácsonyt!

Kedves Olvasóim!

Nagyon Boldog Karácsonyt kívánok, sok szép pillanatot, finom falatokat, örömteli beszélgetéseket. <3
Szeretettel:
Gasztrotündér



2013. december 16.

Csokis narancsos muffin, alternatív verzió

A csokis süti nagyon jó, a narancsos csokis süti még jobb :) De ha az egészet meg lehet úgy oldani, hogy mindenféle "rosszaságot" kiveszünk belőle, és azok is élvezhetik ezeket a mennyei ízeket, akiknek valamilyen ételintoleranciájuk van, na akkor az még sokkal jobb.
Ez a süti ilyen.

Hozzávalók 12 darabhoz: 
(a bögrénk 3dl-es volt)

1, 25 bögre rizsliszt

1/2 csomag sütőpor

50g kókuszzsír

1/2 bögre xilit

1 tojás

1/8 bögre kakaópor

1/2 narancs leve és ha szereted akkor a reszelt héja is

50g magas kakaótartalmú cukormentes étcsoki

0,75 bögre mandulatej

A sütőt előmelegítem 180 °C-ra. A száraz hozzávalókat összekeverem egy tálba, egy másikba pedig a nedvesek kerülnek. Majd összevegyítem a 2 tál tartalmát, apróra vágom az étcsokit és belekeverem. Szilikonos kis muffinformákba kitöltöm és mehetnek a sütőbe sülni.
Kb. 20-25 perc alatt készülnek el.





Remélem kipróbáljátok! :)
Jó étvágyat!

2013. december 3.

Sült paprika saláta

Annyira, de annyira imádom a sült paprikát, hogy mostanában nagyon sűrűn készítem, így mindig van a hűtőben egy dobozban vész esetére. (Ráadásul a piacon kapható, nem annyira szép paprikákból isteni sült paprika készül.) Ma este is egy ilyen krízisszituáció állt fent, merthogy közeledett a vacsoraidő, ezért ki kellett találni, hogy mit együnk. Belenéztem a jégszekrénybe és már meg is volt, hogy egy finom kis saláta lesz az aznapi betevőnk.
Ha van otthon egy pár jóféle hozzávaló, ez a recept remek, ha hirtelen beállít hozzánk pár jó barát, de a szerelmünket is meglephetjük egy isteni vacsorával, mert az elkészítése is nagyon egyszerű.

Hozzávalók (2 fő részére):

sült paprika 1-1,5 paprika/fő

egy jó marék rukkola

kb. 10 dkg feta sajt

aszalt paradicsom ( kb. 10 szem, de ízlés dolga

egy jó marék mag mix vagy bármilyen mag, dió, mandula, kesudió

olíva olaj

pici őrölt chili

Megmosom a rukkolát és salátacentrifugával megszárítom (vagy egy papírtörlővel megszárítgatom), majd a tálalótálra pakolom. Csíkokra vágom a paprikát és mehet a salátára, majd az aszalt paradicsom felvágásával folytatom. Ráhelyezem a tálra, a magokat durvára vágom és igyekszem egyenletesen elosztani a tányéron. Most jöhet a fetasajt, aminek a felvágásával nem bajlódom, hanem a kezemmel rámorzsolom a saláta tetejére. Már csak annyi maradt hátra, hogy meglocsolom egy kis extra szűz olíva olajjal, és a chilit őrlök a tetejére.
Pirított teljes kiőrlésű bagettel és egy pohár borral mennyei vacsora.




Jó étvágyat!
Remélem kipróbálod :)