2014. április 3.

Medvehagyma

A medvehagyma az utóbbi időben nagyon elterjedt, közkedvelt lett. Ez azért is jó, mert ez a növény-más néven sási hagyma vagy sajamás- kedvezően hat a gyomorra (étvágygerjesztő és segíti az emésztést), a fejfájást enyhíti, vérnyomáscsökkentő valamint enyhe antiszeptikus hatású,  elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért, és mindezek a szuper tulajdonságok mellé még finom is :)

Feldobhatjuk vele a salátákat, a szendvicseket, a kencéket( túrós, sajtos), a poginak is ad egy pluszt (múlt hétvégén kóstoltam egy medvehagymás sajtos stanglit, isteni volt alig bírtam leállni a falatozással :) ), használhatjuk egytálételekhez, isteni levest és pestót lehet belőle készíteni.

A medvehagyma évelő növény, levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik, a leveleket, a virágzás előtt kell szedni, és frissen felhasználni, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. 2-3 napot simán kibír a hűtőben. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, így ha nem a piacon szerezzük be, akkor bizony be kell menni az erdőbe. Ebben az esetben oda kell figyelni egy két dologra, egyrészt, hogy megőrizzük a természetes medvehagyma állományt- 1-1 tőről csak a levelek felét szedjük le, hogy tudjon virágozni és a magvait elszórni. Másrészt, ami még nagyon fontos, hogy szaglásszuk meg a leveleket, ha enyhén fokhagyma szagú, akkor az tuti, hogy medvehagyma, ha nem akkor lehet gyöngyvirág vagy őszi kikerics. Utóbbi két növény, nagyon szép, jól is mutat az asztalon, díszként, de sajnos mérgező.
Erre nagyon figyeljünk, mert súlyos mérgezés lehet a vége.
Szerintem érdemes kipróbálni, nagyon könnyű vele dolgozni, és tuti, hogy finom lesz az eredmény.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése